Ljekovita hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum (Fr.)  Karsten) 
                   
                    Ovu prekrasnu gljiva opisana je  u našim gljivarskim priručnicima kao vrlo tvrda i nejestiva. Kako se  ljekovitost gljiva na Zapadu nije proučavala sve do nedavno ova gljiva je  služila samo za uljepšavanje naših šuma svojim prekrasnim  plodištima koja mogu narasti u promjeru sve  do 60 cm. Zahvaljujući obavijestima o gotovo čudotvornoj ljekovitosti ove  gljive i u Hrvatskoj se sve više ljudi zanima za hrastovu sjajnicu, a   kvalitetan domaći micelij  za njezin uzgoj je dio naše ponude micelija ljekovitih gljiva. Micelij je moguće nabaviti na nosačima: drveni čepovi, piljevina ili zrno žitarica.  
                  U gljivarskim priručnicima u Aziji ova se gljiva opisuje kao  najljekovitija od svih gljiva. Na korejskom jeziku  se naziva Youngji ili Boolrocho,  što znači duh vječne mladosti i besmrtna biljka. Na kineskom se naziva Ling  chi, Ling chih ili Ling Zhi što znači gljiva drveta  života. Japanci je nazivaju Reishi, Mannentake ili Sawaitake što  su japanske riječi za božanska, 10 000 godina i gljiva dobre sreće.  
                  Svjetska  potrošnja proizvoda od ove gljive, najviše jasno u Jugoistočnoj Aziji, bila je  procijenjena na više  od 1.6 milijardi  dolara za 1995. godinu. Ljekovite tvari koje su izdvojene iz hrastove sjajnice  i znanstveno proučavane su polisaharidi vezani za bjelančevine, triterpentoidi  i adenozin. Najučinkovitije aktivne tvari su ergosterin i germanium. Njihovo  djelovanje je slijedeće: 
                  
                    
                      - Sprječavaju smrt limfocita kod HIV-a, omogućuju dobar  optok krvi uništavanjem tromba i uravnotežuje krvni tlak.
 
                      - Poboljšavaju opće stanje organizma pročišćujući krv,  aktivirajući metabolizam i uklanjajući otpatke metabolizma iz tijela.
 
                      - Sprječavaju visoki i niski krvni tlak.
 
                      - Uklanjaju stanice raka   oporavljajući imuni sustav.
 
                      -  Liječe  dijabetes, arteriosklerozu, srčane bolesti i čir na želudcu.
 
                      - Sprječavaju iznenadni moždani udar i paralizu.
 
                      - Pomažu u uriniranju, neutraliziraju otrove  i štite jetru.
 
                     
                   
                  Da bi se postiglo ovakvo  djelovanje potrebno je svakodnevno uzimati manje količine pripravka hrastove  sjajnice. Uzimanje odjedanput velikih količina uvarka  ove gljive ne daje učinka. Količina suhe  gljive od koje se dnevno priprema napitak zavisi od toga što njezinim uzimanjem  liječimo.  
                   
                    1. za održavanje dobrog  zdravlja     0,5-1 g na dan 
                    2. za kronične bolesti                       2-5 g na dan 
                    3. za tretiranje smrtno opasnih  bolesti  5-10 g na dan 
                   
                    Plodna tijela se moraju brati  dok su mlada što znači da im je plodište koje se nalazi s donje strane stručka  još nježno ružičaste boje. Nakon toga se plodna tijela suše na toplom zraku i  suncu te se spremaju u staklenke koje se mogu dobro zatvoriti te se tako čuvaju  do upotrebe.  
                   
                    Kako se pravi napitak od  hrastove sjajnice? 
                  
                    
                      - Nasjeckati gljivu na listiće i staviti u posudu (bolje  keramičku ili staklenu nego metalnu)
 
                      - Za osobnu upotrebu na 2-5 g staviti 3 šalice vode i  kuhati oko 50 minuta na laganoj vatri
 
                      - Nasjeckanu gljivu je moguće koristiti tri puta za  pripremu uvarka, ali za svaki slijedeći treba smanjiti količinu vode i vrijeme  kuhanja
 
                      - Uvarke iz prvog, drugog i trećeg kuhanja treba  promiješati
 
                      - Ovako pripravljena količina napitka je dovoljna za  uporabu 2-3 dana i može se čuvati u hladnjaku do upotrebe 
 
                     
                   
                  Napitak je potrebno uzimati  svakodnevno kroz duži period. Prilikom uzimanja uvarka od hrastove sjajnice ne  preporučuje se dodavanje umjetnih sladila ili rafiniranog sladora. Ukoliko se  ne može podnesti čisti uvarak od ove gljive tada se njegov okus može popraviti  dodavanjem meda.  
                                        
                   
  |