Jabukovača Baršunasta panjevčica Plemenita pečurka Mirisna aniska
Panjevčica Slamnatica Brijestovača Bukovača
HRASTOVA SJAJNICA

Ljekovita hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum (Fr.) Karsten)


Ovu prekrasnu gljiva opisana je u našim gljivarskim priručnicima kao vrlo tvrda i nejestiva. Kako se ljekovitost gljiva na Zapadu nije proučavala sve do nedavno ova gljiva je služila samo za uljepšavanje naših šuma svojim prekrasnim  plodištima koja mogu narasti u promjeru sve do 60 cm. Zahvaljujući obavijestima o gotovo čudotvornoj ljekovitosti ove gljive i u Hrvatskoj se sve više ljudi zanima za hrastovu sjajnicu, a kvalitetan domaći micelij za njezin uzgoj je dio naše ponude micelija ljekovitih gljiva. Micelij je moguće nabaviti na nosačima: drveni čepovi, piljevina ili zrno žitarica.

U gljivarskim priručnicima u Aziji ova se gljiva opisuje kao najljekovitija od svih gljiva. Na korejskom jeziku  se naziva Youngji ili Boolrocho, što znači duh vječne mladosti i besmrtna biljka. Na kineskom se naziva Ling chi, Ling chih ili Ling Zhi što znači gljiva drveta života. Japanci je nazivaju Reishi, Mannentake ili Sawaitake što su japanske riječi za božanska, 10 000 godina i gljiva dobre sreće.

Svjetska potrošnja proizvoda od ove gljive, najviše jasno u Jugoistočnoj Aziji, bila je procijenjena na više  od 1.6 milijardi dolara za 1995. godinu. Ljekovite tvari koje su izdvojene iz hrastove sjajnice i znanstveno proučavane su polisaharidi vezani za bjelančevine, triterpentoidi i adenozin. Najučinkovitije aktivne tvari su ergosterin i germanium. Njihovo djelovanje je slijedeće:

 1. Sprječavaju smrt limfocita kod HIV-a, omogućuju dobar optok krvi uništavanjem tromba i uravnotežuje krvni tlak.
 2. Poboljšavaju opće stanje organizma pročišćujući krv, aktivirajući metabolizam i uklanjajući otpatke metabolizma iz tijela.
 3. Sprječavaju visoki i niski krvni tlak.
 4. Uklanjaju stanice raka  oporavljajući imuni sustav.
 5.  Liječe dijabetes, arteriosklerozu, srčane bolesti i čir na želudcu.
 6. Sprječavaju iznenadni moždani udar i paralizu.
 7. Pomažu u uriniranju, neutraliziraju otrove  i štite jetru.

Da bi se postiglo ovakvo djelovanje potrebno je svakodnevno uzimati manje količine pripravka hrastove sjajnice. Uzimanje odjedanput velikih količina uvarka  ove gljive ne daje učinka. Količina suhe gljive od koje se dnevno priprema napitak zavisi od toga što njezinim uzimanjem liječimo.


1. za održavanje dobrog zdravlja     0,5-1 g na dan
2. za kronične bolesti                       2-5 g na dan
3. za tretiranje smrtno opasnih bolesti  5-10 g na dan


Plodna tijela se moraju brati dok su mlada što znači da im je plodište koje se nalazi s donje strane stručka još nježno ružičaste boje. Nakon toga se plodna tijela suše na toplom zraku i suncu te se spremaju u staklenke koje se mogu dobro zatvoriti te se tako čuvaju do upotrebe.


Kako se pravi napitak od hrastove sjajnice?

 1. Nasjeckati gljivu na listiće i staviti u posudu (bolje keramičku ili staklenu nego metalnu)
 2. Za osobnu upotrebu na 2-5 g staviti 3 šalice vode i kuhati oko 50 minuta na laganoj vatri
 3. Nasjeckanu gljivu je moguće koristiti tri puta za pripremu uvarka, ali za svaki slijedeći treba smanjiti količinu vode i vrijeme kuhanja
 4. Uvarke iz prvog, drugog i trećeg kuhanja treba promiješati
 5. Ovako pripravljena količina napitka je dovoljna za uporabu 2-3 dana i može se čuvati u hladnjaku do upotrebe

Napitak je potrebno uzimati svakodnevno kroz duži period. Prilikom uzimanja uvarka od hrastove sjajnice ne preporučuje se dodavanje umjetnih sladila ili rafiniranog sladora. Ukoliko se ne može podnesti čisti uvarak od ove gljive tada se njegov okus može popraviti dodavanjem meda.

 

 


F u n g i   p e r f e c t i - Samoborska cesta 67 A, 10 090 ZAGREB, tel. 01 2995-293, mob. 091 2995-293