Jabukovača Baršunasta panjevčica Plemenita pečurka Mirisna aniska
Panjevčica Slamnatica Brijestovača Bukovača
NACIJEPLJIVANJE PANJEVA

OVDJE - klikni za preuzimanje uputa za nacjepljivanje

Za nacjepljivanje panjeva najpogodniji nosač micelija je posebno obrađeni drveni čep. Micelij na takvom nosaču je jednostavan za nacjepljivanje i otporan na isušivanje, bolesti i štetočine. Drvo koje se nacjepljuje treba biti svježe posječeno, najdulje 30 dana prije nacjepljivanja. Nacjepljivanje na stare panjeve dovodi do pada prinosa ili do njegovog izostanka.

 

Pribor za nacjepljivanje
Za nacjepljivanje panjeva je potrebno: micelij na drvenim čepovima, svrdlo za metal 11 mm, bušilica, pinceta i mali čekić
Raspored rupa
Rupe se buše 10 cm ispod ruba panja na razmak 10 cm rupa od rupe. Ukoliko je panj viši od 40 cm tada se na 20 cm ispod prvog vijenca rupa buši drugi s istim razmakom rupa. Ukoliko se nacjepljuju oblice tada se na svakih 20 cm ispod prvog vijenca buši novi vijenac rupa s razmakom od 10 cm rupa od rupe. Za oblicu promjera 15 cm i dužine 100 cm potrebno je izbušiti 5 vijenaca rupa sa po 5 rupa u svakom vijencu.
Postavljanje čepova
Nakon bušenja  čepovi se pincetom postavljaju u rupe. Pincetu je potrebno koristiti jer se čepovi lakše vade iz bočice te kako se čepovi ne bi uprljali od prljavih ruku.
Nakon postavljanja čepovi se laganim udarcima čekića nabiju potpuno u panj.
Njega nacijepljenih panjeva
Nakon ukucavanja čepova završen je postupak nacjepljivanja i počinje prorastanje. Nacijepljena gljiva će vrlo brzo iz drvenog čepa urasti u panj te ga početi razgrađivati. Kako bi osigurali pogodnu mikroklimu panjevi se prekrivaju grančicama crnogorice, koja svojim mirisom tjera potkornjake koji bi se mogli ubušiti u panj. Panj prekriven grančicama crnogorice potrebno je prekriti crnim najlonom, a može poslužiti i vreća za smeće. Ovim zamatanjem se sprječava preveliko isušivanje drveta i porast mladica koji mogu dovesti do neuspjeha nacjepljivanja.

Plodonošenje
Prva plodišta na ovako nacijepljenim i zaštićenim panjevima možemo očekivati u roku od 3 mjeseca, na mekom drvu, do 6 mjeseci, na tvrdom drvu, nakon nacjepljivanja. Zbog toga je nakon što prođe 3 do 6 mjeseci potrebno ukloniti najlon te grančice crnogorice kako bi plodna tijela gljive mogla nesmetano rasti.
Iz jednog panja u roku od 3 do 5 godina, koliko gljivi treba da ga razgradi, može se dobiti plodnih tijela oko 20% od početne težine panja. To znači da jedan panj promjera 40 cm i visine 40 cm, koji teži oko 100 kg zajedno s glavnim korjenjem koje gljiva također razgrađuje, može dati oko 20 kg gljiva. Količina najviše zavisi od klimatskih uvijeta tijekom perioda plodonošenja.
F u n g i   p e r f e c t i - Samoborska cesta 67 A, 10 090 ZAGREB, tel. 01 2995-293, mob. 091 2995-293